Mijn winkelwagen

Sluiten
Waar moet je op letten bij het Kopen van Koffiebonen?

Waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen?

Wereldwijd meer dan 60 soorten koffie, waar moet je beginnen?

Elke koffieboon is anders en iedereen heeft een unieke smaak, maar hoe kom je erachter welke koffie het beste bij jouw smaak past?

De Laat Coffee helpt jou met het vinden van de juiste koffie.

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van koffiebonen.

 

Verse bonen

Bij de keuze voor goede koffiebonen is de versheid van de koffiebonen erg belangrijk. Hoe korter de tijd tussen het branden van de boon en het zetten van de koffie, hoe meer smaak er aan de koffie zit. Koffiebonen verliezen hun smaak na enige tijd en dit proces wordt versneld wanneer de bonen in aanmerking komen met vocht, zuurstof en licht. Check de branddatum van de koffiebonen of vraag het de verkoper om zeker te zijn van verse koffiebonen en koop kleinere verpakkingen, zodat de koffie minder lang open hoeft te staan en de smaak van de koffie beter behouden wordt.

 

De manier waar op de koffiebonen zijn gebrand

De uiteindelijke smaak en aroma van de koffie hangt af van de mate van branden van de koffiebonen.

  • Een lichte branding zorgt voor een milde smaak, zonder dat de koffie een bittere smaak heeft.
  • Een medium branding zorgt voor een neutrale smaak.
  • Een donkere branding zorgt voor een bittere en sterkere smaak van de koffie.

 

Let bij het kopen van koffiebonen dus op de branding van de koffiebonen. Dit is te herkennen aan de term lichte branding (light rast), medium branding (medium roast) of donkere branding (dark roast) dat op de verpakking vermeld staat.

 

 

Wat zijn de beste koffiebonen?

Er zijn wereldwijd meer dan 60 soorten koffie. Echter zijn alleen de bonen van de Arabica en de Robusta plant geschikt voor consumptie. Het verschil tussen de Arabica boon en Robusta boon is het aantal chromosomen. De Arabica boon heeft namelijk 44 chromosomen en de Robusta boon heeft er slechts 22. Dit houdt in dat de Arabica boon complexer is dan de Robusta boon en dus veel meer smaak heeft.

 

De meest gedronken boon is daarom ook de Arabica boon. Deze bonen hebben vaak fruitige of bloemige smaaktonen en zijn aromatisch van smaak. De smaak van deze bonen neigt meer naar zoet of zuur dan naar bitter. De smaak van de koffie wordt beïnvloed door de grond waarop de koffieboon groeit. Arabica bonen uit Brazilië hebben bijvoorbeeld andere smaakaccenten dan Arabica bonen uit Ethiopië.

 

Robusta bonen hebben een stevige smaak. De smaak van deze bonen neigt meer naar bitter dan zuur en varieert van graanachtig tot houtachtig. Er wordt vrijwel nooit koffie gemaakt van 100% Robusta bonen. De smaak van de koffie zou dan namelijk veel te bitter worden. Wel wordt Robusta vaak toegevoegd aan een melange. Het vetgehalte van deze boon zorgt namelijk voor een mooie crème laag. Daarnaast voegt het net wat extra cafeïne en de juiste bitterheid toe aan de melange. Net als bij Arabica bonen hangt de smaak van Robusta bonen af van de grond waarop de koffiebonen groeien.

 

Wat kost een kilo koffiebonen?

Meestal zijn de goedkoopste koffiebonen niet de meest smaakvolle. Echter hoeven de duurste koffiebonen ook niet de beste zijn. Voor een prijs tussen de €16 en €40 kunt u meestal al een goede zak van een kilo koffiebonen kopen.

 

Persoonlijke smaak

Tenslotte is uw persoonlijke smaak van groot belang bij het uitzoeken van koffiebonen. Smaken verschillen en daarom kan het zijn dat iemand anders iets lekker vindt en u totaal niet, of andersom. Test eerst wat u lekker vindt in een koffiebarretje of maak gebruik van een proefpakket voordat u overgaat tot aankoop, zodat u zeker weet dat de koffie bij uw persoonlijke smaakt past.

 

Koffiebonen bestellen

Als u precies weet waar u naar zoekt als het gaat om koffiebonen, dan kunt u deze gemakkelijk bij ons bestellen. Maak een keuze uit onze verschillende vers gebrande premium koffiebonen. U kunt kiezen uit bonen met variërende intensiteit en aroma.