Mijn winkelwagen

Sluiten
Slow roast on wood: De Voordelen van branden op resthout

Slow roast on wood: De Voordelen van branden op resthout

Slow roast on wood: De Voordelen van branden op resthout 

Bij de Laat coffee streven we ernaar om niet alleen de beste koffie te leveren, maar ook om dit op een verantwoorde en duurzame manier te doen. Een van de manieren waarop we dit realiseren, is door gebruik te maken van branders op biobrandstof. Hiervoor gebruiken wij  hout dat afkomstig is van restafval als brandstof. Maar wat houdt branden met resthout precies in en wat zijn de voordelen hiervan? In deze blog duiken we dieper in op deze innovatieve en milieuvriendelijke methode.

Wat is koffiebranden op resthout?

Koffiebranden met resthout betekent dat we hout gebruiken dat overblijft als bijproduct van andere industrieën. Hiervoor gebruiken we restproduct van loofhout en naaldhout afkomstig van zagerijen en schaverijen. Dit hout, dat anders mogelijk zou worden weggegooid of verbrand zonder doel, wordt door ons benut om koffie te branden. Deze methode vereist vaardigheid en vakmanschap, omdat de temperatuur en de intensiteit van het vuur nauwlettend moeten worden gecontroleerd om de perfecte roast te bereiken.

Voordelen van branden met resthout 

 1. Duurzaamheid Het gebruik van resthout draagt bij aan de circulaire economie door materialen te hergebruiken die anders verspild zouden worden. Dit helpt bij het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Door hout dat al beschikbaar is te benutten, minimaliseren we de noodzaak voor extra houtkap.
 2. Vermindering van Ecologische Voetafdruk Door pellethout te gebruiken branden we CO2 neutraal en besparen we zo’n 135.000 m3 aardgas per jaar. Hoe werkt dit? Bomen nemen gedurende hun leven CO2 op uit de lucht en slaan dit op. Wanneer een boom sterft en rot, komt deze CO2 weer vrij. Dezelfde hoeveelheid CO2 komt vrij bij het verbranden van houtpellets en wordt weer opgenomen door nieuwe bomen. Deze kringloop herhaalt zich continu, waardoor er geen extra CO2 vrijkomt. Andere energiedragers zoals stookolie, steenkool en aardgas zijn niet CO2-neutraal. Deze fossiele brandstoffen hebben miljoenen jaren gedaan over het opnemen van CO2. Deze CO2 komt nu in een zeer korte periode vrij tijdens verbranding en dit is een flinke aanslag op het milieu. Door onze koffie te branden op pellethout maakt ons roostproces niet alleen duurzamer, maar ook milieuvriendelijker.
 3. Fijnstoffilter voor Milieuvriendelijkheid Om onze milieu-impact verder te minimaliseren, maken we gebruik van een elektrostatische filter die de fijnstof die vrijkomt bij het verbranden van pellethout uit de lucht filtert. Hiermee zorgen we ervoor dat onze processen niet vervuilend zijn en dragen we actief bij aan een schonere luchtkwaliteit. Dit is een bewijs van onze inzet om milieuvriendelijkheid te bevorderen en een positieve bijdrage te leveren aan het milieu.
 4. Authenticiteit en Vakmanschap Branden op resthout is een ambachtelijke methode die de vaardigheden en ervaring van de brandmeester benadrukt. Dit proces is arbeidsintensief en vereist een diep begrip van hoe het vuur en de koffiebonen op elkaar reageren, wat resulteert in een product dat met zorg en toewijding is gemaakt.

  Conclusie

  Bij De Laat Coffee zijn we trots op onze inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Koffie branden op resthout is een belangrijke stap in onze missie om de beste koffie te leveren op een manier die goed is voor onze planeet. Door gebruik te maken van deze innovatieve methode, kunnen we onze ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

  We nodigen je uit om onze koffie gebrand op resthout te proeven en zelf het verschil te ervaren. Samen kunnen we genieten van heerlijke koffie en tegelijkertijd zorgen voor een betere wereld.

  Proost op een groenere toekomst!

  #DeLaatCoffee #CO2-neutraal #Resthoud #Duurzaamheid #Milieuvriendelijk #Koffie #Vakmanschap #GroeneToekomst